DOEK

Het lezingplatform van bøøt, waarbij we onder een installatie van doeken steeds nieuwe ontmoetingen willen inkleden over wat ons bezighoudt rond materiaal, architectuur en in de stad.


#1: Tafellezing met Nienke Hoogvliet:

Op 6 september ‘19 maken we visproductie concreet in een intieme tafellezing op DOK, Gent.


DO(e)K hangt op DOK

Door de brute beton op de oude havensite DOK, ontkiemden de voorbije jaren tal van concrete acties. Eindelijk tijdelijk, moet DOK opdoeken. DOK vormt het tijdelijk podium van de eerste installatie van Doek. Zilveren doeken, gedrapeerd aan de betonnen structuur, kaderen een ruige maar intieme setting voor een uniek diner rond visproductie.
Tijdens een maaltijd bereid met producten van Brusselse aquaponische stadsboerderij BIGH luisteren we naar ontwerper Studio Nienke Hoogvliet, die haar fascinatie voor de zee, vis en algen weet te verwerken tot unieke materialen en producten.


Nienke Hoogvliet

Nienke groeide op in Den Haag, dicht bij de zee. Telkens opnieuw laat ze zich hierdoor inspireren voor haar ontwerpen, of het nu de Kaumera Kimono is (video) gekleurd met afval van een waterzuiveringsinstallatie, de Mourn-urnen van bioplastic uit afvalwater,of SEA ME, het op een visnet handgeknoopt tapijt van algendraad. Haar unieke materialen en producten betuigen een fascinatie voor de dialoog tussen mens, natuur en maatschappij, waarbij ze zowel het probleem - afval - als de oplossing - nieuwe materialen uit de natuur - in esthetische ontwerpen aansnijdt. Zo verwijst haar SEA ME vloerkleed naar de milieuproblematiek rond de plastic soep in de oceanen en zeeën, maar reikt direct ook een oplossing uit de zee aan. Met die beschouwing vertelt ze in een reeks duurzame ontwerpen een verhaal over huidige problematieken.


Aquaponics

We serveren de Holy Mole Fish Taco, een recept van Space10 gebaseerd op ingrediënten die geproduceerd worden in aquaponie. We halen onze ingrediënten bij de stadsboerderij BIGH om een speelse versie van een streetfood favoriet te maken. De visfilets worden gefileerd en de huiden vervolgens verwerkt tot visleer.
BIGH’s missie: “We streven ernaar om duurzame boerderijen te creëren die samenwerken met gebouwen, wat ze de mogelijkheid geeft om het energieverlies, regenwater en de CO2 -uitstoot van deze gebouwen te gebruiken, evenals de ongebruikte ruimte op het dak, de oriëntatie, het microklimaat en de enorme blootstelling aan de zon van deze gebouwen. Zoals bij kringlooplandbouw het geval is, is het systeem waarop onze boerderijen berust is circulair. Dit wil zeggen dat er geen afval ontstaat, de energie-input zo minimaal mogelijk is en dat het een positieve impact heeft op het milieu. De principes van de circulaire economie zijn erg geschikt voor de toepassing ervan op boerderijen: optimalisatie en gericht op het bereiken van een afvalvrije productie.”

BIGH
Space10



Concreet
> Lezing Nienke hoogvliet
> Vis -of vegetarische diner

> Prijs: 16EUR
> Locatie: DOK, kruising Koopvaardijlaan en Afrikalaan
> Taal: Nederlands
> Capaciteit: 30 personen